Det passer oss godt at vi kan fortsette med det vi er gode på, og at Blåfall tar godt vare på småkraftverket vårt.

– Torkjell Nå

– Den største fordelen er nok at vi er blitt kvitt de økonomiske bekymringene ved å drive et småkraftverk. Blåfall har ansvaret for driften, mens vi får være med å styre, sier grunneier Torkjell Nå.

Travle grunneiere
I Ullensvang kommune, ved Sørfjorden i Hardanger finner vi gården til Turid og Torkjell Nå. Der driver de typisk vestlandsk landbruk med frukt- og bærproduksjon. I sommerhalvåret driver de også en gårdsbutikk hvor de selger produkter fra sin egen gård, sammen med andre tradisjonsrike matvarer fra distriktet. På Eldhusloftet i annen etasje på gårdsbutikken leier de ut selskapslokaler.

Vann fra Folgefonna
Og som om ikke det var nok etablerte de i 2008 et småkraftverk i Mågeelvi – fallet som de eier rettighetene til. Kraftverket ligger midt i det dramatiske Hardanger-landskapet – under et bergoverheng som gjør det vanskelig tilgjengelig om vinteren. Enda en grunn til å la fagfolk drive kraftverket.

– Mågeelvi er unik i og med at vannet i elven kommer fra Folgefonna. Dermed produseres det vann både når det regner og når det er sol, sier seniorrådgiver Odd-Arvid Rønning i Blåfall.

Om prosjektet
Måge ligger på vestsiden av Sørfjorden på grensen mellom Ullensvang og Odda i Hordaland. Måge Naturkraft AS startet produksjon sommeren 2010.