I begynnelsen av desember 2013 kunne Dovre kommunes første kraftverk, Ryddøla kraftverk, settes i drift. Dette er Blåfalls femte kraftverk på landsbasis. Ryddøla vil produsere nok strøm til å kunne forsyne 450 boliger i året.

Ryddøla kraftverk er Blåfalls femte kraftverk på landsbasis. Bildet viser rådgiver Kolbjørn Dønåsen ved kraftverkets generator.

Ryddøla ligger i Dovre kommune i Oppland. Den renner ut i Gudbrandsdalslågen på østsiden noen kilometer nord for Sel.

Utfordringer løst på god måte
– Det har vært en krevende utbyggingsfase, men sammen har vi løst utfordringene på kort tid og innenfor budsjett. Det er vi svært fornøyde med. Igangkjøring av kraftverket skjer til og med før planlagt, sier utbyggingssjef i Blåfall, Åsmund Ellingsen om prosjektet som har hatt et utbyggingsbudsjett på nesten 40 millioner kroner. Utbyggingen startet opp 1. juni, og siden den gang har det gått slag i slag.

Ellingsen forteller at utfordringene har blant annet vært en temmelig lang rørgate (2200 meter) i kupert terreng med mye ur og sidehelning. I tillegg var grunnforholdene der dammen skulle bygges helt annerledes enn forventet. – Det vi trodde var fjell var bare blokker, så dammen måtte omprosjekteres slik at den kunne stå på løsmasser, sier han.

Lokale entreprenører
Anlegget er bygd av lokale entreprenører, hvor Jora Bygg på Lesja sammen med Stian Brenden Maskinservice på Dovreskogen har gjort jobben på byggeplassen. Turbinen er laget i Norge, av Fadum Tekniske, så dette kan kalles et lokalt produkt. I tillegg vil Dovre kommune få skatteinntekter fra kraftverket i form av eiendoms- og inntektsskatt.

– Med tanke på at vi er en liten organisasjon, er vi godt fornøyd med at vi i løpet av 2013 har kunnet sette i gang strømproduksjon i hele to kraftverk, sier Ellingsen. I tillegg til Kulu kraftverk som er under bygging og Grønlielva kraftverk som prosjekteres, har Blåfall 30 prosjekter med konsesjonssøknad til behandling.


Fakta om Ryddøla kraftverk:

Fallhøyde: 248 meter
Effekt: 3,5 MW
Produksjon: 8,9 GWh
Status: I drift

kraftverk, dovre, ryddøla